Soorten parket

Lamelparket:

Lamelparket bestaat over het algemeen uit 2 of 3 lagen hout. Meestal zijn de onderste en de middelste laag van populierenhout en de toplaag van elke gewenste houtsoort. De lagen zijn dwars op elkaar verlijmd. De onderste en de bovenste laag in de lengterichting en de middelste laag in de breedterichting. Omdat hout voornamelijk in de breedte “werkt” is het resultaat hiervan dat de verschillende lagen tegen elkaar in werken en elkaars werking opheffen. Dus zal lamelparket ten opzichte van massieve vloerdelen nauwelijks werken. U heeft dus geen last van krimp en uitzetten bij een wisselende luchtvochtigheid.

Lamelparket leent zich door de geringe werking ook uitstekend om in grotere ruimtes te plaatsen. Waar een massieve zwevende vloer met een breedte van zo’n 6 meter aan het maximum zit kan een lamelparket heel eenvoudig in grotere ruimtes worden geplaatst. Vroeger werd lamelparket veelal als driestrook verkocht terwijl er tegenwoordig vrijwel alleen nog ‘planken’ verkocht worden wat niet van massieve planken te onderscheiden is. Lamelparket is zowel afgewerkt, dus geolieed of gelakt, als onbehandeld verkrijgbaar. Bij een onbehandeld product kunt u zelf de afwerking en de kleur bepalen aan de hand van onze kleurstalen.

 

Traditioneel parket:

Of wel tapisparket. Tapis betekent op z’n Frans gezegd Tapijt. Niet voor niets, want het hout, ongeacht welke houtsoort, wordt als laag van 6 of 9 mm dik en 71 mm breed (ook leverbaar als 90 en 120 mm.) als een soort “tapijt” op een tussenvloer van spaanplaat of op mozaïek eiken gelijmd en vernageld.

Plaatsen
Tapis kan meerdere keren geschuurd worden, waardoor een levensduur tot wel 100 jaar kan worden behaald. De tussenvloer wordt eerst verlijmd op de bestaande houten-, zandcement-, beton- of anhydrietvloer met als groot voordeel dat de vloer ontzettend stil is omdat er geen klankkasteffect is zoals bij zwevende vloeren. De spaanplaat tussenvloer wordt dan in zijn geheel vlak geschuurd waarna de tapisstroken “koud” tegen elkaar aan en worden geplaatst met aan de onderkant volledige verlijming en daarna vernageld.

De echte tapisvloer herkent u aan de gevulde spijkergaatjes, al vallen ze nauwelijks op. De vloer moet na het leggen geschuurd, gevoegd (met voegenkit en houtstof) en afgewerkt worden. Hierbij heeft u keuze uit verschillende afwerkingsmogelijkheden zoals olie, was, hardwaxolie of lak.

Patronen
Tapis kan worden gelegd in verschillende patronen. Denk bijvoorbeeld aan een visgraatpatroon met band en bies, een Hongaarse of Weense punt, een blokpatroon of zelfs een volledig zelf verzonnen patroon. Keuze genoeg, want er zijn ook nog eens meer dan 40 verschillende houtsoorten verkrijgbaar.

Massief parket:

Het massieve visgraat parket is  leverbaar in een Eiken rustiek uitvoering, dus met noesten. De afmetingen kunnen verschillen en hebben en zorgen ervoor dat het in vrijwel elke ruimte toegepast kan worden. Alle delen zijn voorzien van een mes en groef wat een mooi egaal maar vooral een stoer eindresultaat geeft.

Deze vloer kan op twee manieren gelegd worden:

  • Met band maar zonder bies
  • Zonder band en bies

De vloer wordt altijd geplaatst d.m.v. een volle verlijming op de ondervloer en kan eventueel i.c.m. vloerverwarming toegepast worden.